冬天馬拉松式打邊爐、BBQ? 自製3款「走肉」飲品 養生養顏1 take過

分享在 facebook
分享在 whatsapp
分享在 email
分享在 telegram

上一篇推介了五款清熱降火湯水,今次為大家準備了三款潤喉降脂飲品,更有美顏功效,各位絲打可以打住邊爐、食住燒雞翼都keep 到個靚樣啦!

一)  茅根竹蔗紅蘿蔔馬蹄薏米水

充滿媽媽味道的茅根竹蔗水大家從小就飲,無難度之餘仲大細都啱,下火之餘又可降血脂、血壓及血糖,仲有減肥瘦身之效,火鍋BBQ 時飲用就最合適。

茅根竹蔗紅蘿蔔馬蹄薏米水

二)  洛神花山楂茶

山楂與洛神花均酸甜開胃、消滯、降血脂血壓,更可生津止渴及疏肝理氣, 預先煲好雪凍,待BBQ或火鍋時飲用,比飲汽水健康得多!不過胃酸過多者就不宜飲用過多。

冬天消滯洛神花山楂茶

三)  決明子減肥通便茶

決明子可潤腸通便,並有降血壓、降血脂、分解體內脂肪等作用,適合肥胖、容易食滯人士,但要小心過量飲用或太寒涼。選用炒決明子或自行用白鍋炒至金黃色可去除寒性。

決明子減肥通便茶

以上介紹的冬天滋潤飲品消脂又養顏,市面上亦有不少材料包為你一次過預備所有食材,比煲湯省時省力。朋友上來打邊爐不妨先煲好一大壺,比樽裝涼茶更有益健康,一次過養生養顏!

節日除左要靚,仲要注意食物安全!即睇:《小食要慎選 節日慶祝更安全》

更多文章